ZX81 Composit video opgradering

Som mange computere fra den generation, er det eneste signal fra en ZX81 et UHF analog signal til et fjernsyn. Analoge tunere i et morderne TV(hvis de har en) kan ikke lide tilnærmelsen som en ZX81 genererer. Og det bliver ikke bedre med de tidlige versioner af ZX81 med deres 2C284E ULA som mangler en del af signalet. Resultatet af denne modifikation med de første ULA kredse afhænger af den monitor du bruger, nogen vil stadig ikke kunne li signalet.

Jeg har lavet flere modifikationer på forskellige ZX81er før, ved at montere en transistor forstærker inden i modulatoren. Ved at bruge hele komponenter, bøje komponentben rundt og lodde dem sammen på de rigtige steder. Jeg ville prøve en smartere løsning, som har været brugt på Atart 2600, er ser væsentlig pænere ud.

Jeg har nogle print fra The Future Was 8 Bit (den til højre), der var mindre end dem jeg havde fået lavet til Atari 2600, og uden huller. De passer bedre inden i ZX81 modulatoren, og er et sides PCB, så de kan snilt ligge inden i. Man kan godt fjerne modulatoren helt, men der er fint med plads inden i.

Jeg loddede nogle ledninger på Composite Video Buffer forstærker printet fra TFW8B og forbandt dem til de rigtige steder. Printet har ikke nogen forbindelser på bagsiden, så det hviler bare oven på de andre komponenter.

Øverste loddepads på begge sider er lydgennemgang, bliver ikke brugt her, 0v er alle forbundet med hinanden. Jeg brugte 2 for at give et lidt bedre hold af printet, resten af forbindelserne er som følger :

Audio inAduio out
5V in0V
Video inVideo out
0V0V

Strøm og Video Ind der bruges skal lige vendes for at få dem til at passe med hvordan det er uden for modulatoren. Video Out forbindes til phono stikket, og 0v forbindes til modulatoren. Jeg afbrød de to originale modulator forbindelses ledninger inden i modulatoren, og forbandt dem til printet. Den venstre er video signalet, jeg skiftede den og loddede en ny på ZX81 printet. Den højre er 5v som fødes gennem kondensatoren. De blev forlænget inden i modulatoren, og loddet på forstærker printet.

Output fra modulatoren blev afloddet phone stikket, og en ny ledning i stedet forbundet til Video out fra forstærker printet. Til slut blev 0v forbindelserne loddet til modulator kassen

Det rører ikke ved låget, men for en sikkerheds skyld satte jeg tape på indvendig side af låget.

Billedet var meget skarpt og klart på mit LCD TV, det virker bedst med 2C210E ULA, du kan også få gode resultater med 2C184E ULA, med det er meget afhængig af dit TV/Monitor, jo ældre jo bedre.

Dette var en del af ”upgrade alt hvad du kan i min ZX81”, så jeg skiftede også spændingsregulatoren, til en switch mode version, den bliver ikke nær så varm som den almindelige slags.

Tak til Tynemouth Software for ide og oplæg til guide, samt brug af billeder.